Разчистени от падналите дървета са пътищата в община Смолян, които бяха затворени този след обяд, съобщи за "Фокус“ вр. и. д. кмет на Смолян инж. Марияна Цекова. "Все още обаче голяма част от селата в общината са без ток, а причината е пречупените от силния вятър електрически стълбове. Щетите от вятъра и проливния дъжд са големи.  Отнесени са много покриви, има изпочупени прозорци. На места вече се възстановява електричеството, но има много скъсани проводници и авариите трудно се отстраняват“, поясни инж. Цекова.

Тя посочи, че има цели покриви, паднали между къщите. "Няма пострадали хора. В село  Катраница обаче на 90 % от къщите са засегнати от силния вятър и проливния дъжд. Където покривите са здрави, прозорците са изпочупени и къщите са наводнени. В Полковник Серафимово също много от къщите са пострадали от бурята“, допълни инж. Цекова.

В понеделник комисия от общината ще тръгне по населените места, за да опише всички щети и ще се търси помощ от държавата за пострадалите семейства. Голяма част от хората нямат и застраховки на домовете си.

Инж. Цекова каза още, че ще бъдат осигурени агрегати по избирателните секции в населените места, в които няма да успеят да възстановят електричеството, за да може балотажът в общината утре да премине нормално.