Тази година на 18 август се навършват 1078 години от успението на всебългарския небесен покровител – свети Йоан Рилски Чудотворец, предаде "Фокус“. Такъв голям празник Светата обител по стара традиция отбелязва с всенощно бдение, а сутринта със Светата Божествена Литургия.

Неделният ден събира в манастира голямо число православни християни, дошли от всички краища на страната да преклонят колена пред Рилския светец. 

След като след дългите години на подвижничество в Рилската планина свети Йоан се осветил с Божията благодат, дошъл и денят за преселението му от този свят.

"Това събитие, обаче, не носи тъга, но ни изпълва с надежда, защото дошъл моментът, когато Преподобният с още по-голямо дръзновение щял да извършва чудеса и да помага на всички, които търсят неговото застъпничество пред Бога. Той напуска този свят като оставя не тленни останки, а осветеното от благодатта на Пресветия Дух свое тяло, което почива нетленно и до днес в светата обител, която приживе основал“, посочват от братството в Рилския манастир.