На 26 август 2024 година, в 20:05 часа, в Оперативния център при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе (РДПБЗН - Русе), е получено съобщение за избухнал пожар в цех за производство на пелети, собственост на фирма "Палет сървис“, разположен във вилната зона "9-ти километър“ в град Русе.

За овладяването на огъня са мобилизирани три противопожарни автомобила с шест служители от 01 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе, както и един противопожарен автомобил с трима служители от 02 РСПБЗН - Русе. В допълнение, към мястото на пожара е изпратен и един специализиран автомобил с трима служители от сектор "Специализирани оперативни дейности" (ССОД). Това съобщиха Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Въпреки бързите и професионални действия на пожарникарите, щетите от пожара са значителни. Унищожени са два газокара, електрически лек автомобил, банцинг, циркуляр, щрайхмус, 50 дървени палети, 150 детайли за палети, две ролетни врати, 20 термопанела, дробилка и 30 малки електрически уреди. Огънят е нанесъл сериозни материални загуби, като унищоженото оборудване представлява основни производствени ресурси за цеха.

Пожарникарите успяват да спасят част от материалната база. Сградата на цеха е запазена, а около 1000 дървени палети, два товарни автомобила и един пътнически бус са спасени от пламъците.

Причините за пожара все още не са ясни и предстои да бъдат установени чрез разследване.