Дедовски майсторици и майстори на вкусни гозби и любими напитки ще покажат гастрономическото си можене на 28 септември (събота). Тогава, в 12 часа, в Клуба на пенсионера ще започне Кулинарният празник "Вкусно и пивко в Дедово“. Провежда се за първи път. Събитието е от Календара за дейностите на НЧ "Даскал Димо 2022“ през 2024 година.

На изложбената кулинарна трапеза ще има място за всеки, който може и иска да покаже своя авторски специалитет, придружен с писана рецепта! Специалитетът може да е всекидневен или празничен, да е предястие или салата/туршия, основно или десерт. Участието в Празника може да е с вариво или печиво, със сладко или солено, с люто или горчиво, с месно или безмесно, с тестено или не! Ще бъдат приветствани също така плодове, зеленчуци и мед с марката "Природно от Дедово“.

Напитките – безалкохолни или не, също трябва да са собствена направа. Добре дошли са: Натурални сокове за лъвски скокове! Вино (не за кино), вино за истина ("In vino veritas“)! Ракия за магия…

Единственото задължително условие за участието в Празника е вкусното и пивкото да са с традиционен български и в частност – с родопски вкус. Поощряват се уникални подправки като "Щипка благослов“ и "Капка любов“.

Колко е вкусно и пивко ще прецени основният дегустатор – публиката. За всички майстори ще има награди. Те са изненада.

Няма да е изненада преобразяването на конкурсната трапеза в споделена общоселска софра. Отсега да се знае!