Годишни награди за изкуство бяха връчени на официална церемония в читалище "Братство" в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата се прави за втора година и целта й е да отличи най-добрите изпълнители и преподаватели в различните школи на читалището. Сред официалните гости бяха Александър Пандурски – областен управител на област Кюстендил Петър Паунов - кмет на община Кюстендил, Иван Андонов – председател на Общински съвет – Кюстендил, Христо Абаджиев – председател на Туристическо дружество "Осогово“.

Голямата награда - статуетка "Годишна награда за изкуство 2023“, бе връчена на дългогодишния музикант, диригент и общественик Димитър Цветков. Той е роден през 1946 година. От 1973 година учи в Българската държавна консерватория в класа по саксофон и кларинет при проф. Сава Димитров и Димитър Симеонов. Там завършва специализация за диригенти на духови оркестри. Дългогодишен диригент е на Градския духов оркестър, преподавател по кларинет, саксофон, китара, флейта, полифония и др. Много от неговите ученици вече са професионални музиканти и учители по музика в страната и чужбина. Бил е преподавател по музика в Търговската гимназия в Кюстендил. От 2007 година маестрото е ръководител и диригент на Туристически хор "Осоговско ехо" и от 2015 година на група "Елеганс" към читалище "Пробуда“. Формациите участват активно във всички мероприятия, организирани от читалището и туристическото дружество. Печелят призови места на множество фестивали и конкурси в страната и чужбина.

Статуетка за млад изпълнител получи за втора година Димитър Стоймиров за високите му постижения в областта на класическата китара и пианото. Статуетка за принос в популяризирането на хоровото изкуство и обогатяване на културния живот на община Кюстендил получи Борис Самаринов - дългогодишен хорист и солист на Музикална компания "Пей сърце“. Статуетка за цялостно творчество бе връчена на Николай Иванов – музикант, диригент и аранжор. Почетни плакети бяха раздадени в категориите за китара, цигулка, поп пеене, народно пеене, акордеон, кларинет, пиано, спортни танци и творчески колектив. Всички наградени получиха и парични и предметни награди.

Венцеслав ИЛЧЕВ