Годишен доклад за изпълнение на Плана за интегрирано развитие на общините (ПИРО) в област Добрич са приели само три от общо осемте. Това сочи проучване на Сдружение "Работодателска организация "КРИБ-Добрич". Данните са оповестени публично с участие на представители на добруджанските общини и различни заинтересовани страни, както и онлайн, предаде репортер на "Фокус"

Според направеното изследване принципът на партньорство, публичност и прозрачност, който е един от основополагащите в прилагането на политиката за регионално развитие, се използва частично и формално, особено в процеса на наблюдение изпълнението на ПИРО в общините. Затова на всяка община е предоставена извадка с извършения мониторинг с препоръки за привеждане действията на администрацията и на Общински съвет в съответствие с изискванията на Закона. 

КРИБ-Добрич и Областен информационен център-Добрич работят съвместно в посока на разкриване на потенциала за разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции. Мониторингът на КРИБ-Добрич цели подпомагане на успешното прилагане на новия подход на интегрирани териториални инвестиции в общините от областта.

Направеното наблюдение показва, че всички общини в областта са публикували на уеб страницата си проект на ПИРО и покана за обсъждането му. 75 % от общините са публикували ПИРО на портала за обществени консултации на Министерски съвет. Всички ПИРО на общините съдържат раздел, отнасящ се до "партньорите и заинтересованите страни и формите на участие в подготовката и изпълнението на плана при спазване на принципите за партньорство и осигуряване на информация и публичност“.

Сред направените констатации обаче е липсата на лидерска инициатива, на опит, и организационен механизъм за генериране на концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Бизнес-секторът и гражданският сектор в областта не познават подхода на ИТИ, затова трудно би могло да се очаква от потенциалните партньори да инициират процес на разработването на концепция за ИТИ.

КРИБ-Добрич в този контекст предлага организационен алгоритъм за разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции, който допълва наличните до момента методически указания. 

Областен информационен център - Добрич също допълва помощта в тази насока чрез разработване и оценяване на концепциите по процедурата "Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)", както и критериите за приоритизацията им на ниво регион.

В рамките на проекта "Партньорства за развитие" на практика, в групи, е осъществено тестово създаване на концепции за ИТИ в три важни сфери - "Туризъм“, "Образование и умения“ и "Околна среда“.

Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) за по-сериозно сътрудничество между различни заинтересовани страни – общини, представители на национални институции, местни общности, бизнес, НПО, научни среди и гражданско общество, ще бъдат водещ инструмент. Чрез него ще може да се кандидатства за европейско финансиране през настоящия програмен период 2021 – 2027. 

Жулиета НИКОЛОВА