Районен съд – Дупница наложи административно наказание "Глоба“ в размер на 1 500 лв., по отношение на обвиняем, който се признава за виновен в причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице - шофьор на линейка, по хулигански подбуди, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил. Съдът одобри споразумението постигнато между прокуратурата и защитата.

Обвиняемият, който е неосъждан – реабилитиран, се признава за виновен в това, че на 7 декември 2023 година в Дупница, във филиал на Спешна медицинска помощ – Дупница, е причинил на длъжностно лице - шофьор на линейка, разстройство на здравето, извън случаите на 128 и чл.129 от НК.

Те се изразяват в мекотъканна контузия на лицето, изразяваща се в: порезна рана на кожата на носа и натъртване на меките тъкани с ограничен оток в областта на корена на носа, като причинената телесна повреда е извършена по хулигански подбуди / деянието е извършено на публично място, без да е провокирано с поведение от страна на пострадалия, демонстрирайки физическа сила и изразявайки пренебрежение и явно неуважение към обществото и в частност към човешката личност /- престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 1 и т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК. На основание чл. 78а, ал. 1 от НК, обвиняемият е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание "ГЛОБА“ в размер на 1500 лв.

Определението на РС – Дупница е окончателно и не подлежи на обжалване.

И. М. е осъден да плати и разноските по делото, в размер на 202, 80 лв. за изготвяне на съдебномедицинска експертиза и 264, 31 лв. за изготвяне на техническа експертиза.