В Кюстендил бяха оповестени основните етапи от традиционната акция "Зима“, предаде репортер на "Фокус“. Началникът на сектор "Пътна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Кюстендил Радослав Боюклийски посочи, че акцията стартира на 15 ноември и ще продължи един месец. Тя е в три етапа. Първият етап е до 24 ноември. Неговото мото е "С безопасно пътно средство през зимата“. Ще се проверяват велосипедисти, каруци и индивидуални електрически превозни средства. Мотото на втория етап е "Пешеходци, пътници и водачи – за толерантност на пътя“. Ще бъде наблегнато на поведението на пешеходците, даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на моторни превозни средства, както и изправността на моторните превозни средства. Третият етап, който започва от 5 декември, ще мине под мотото "Безопасно шофиране през зимата“. Акцентът ще бъде върху техническата изправност на моторните превозни средства – светлини, миялни устройства, гуми за шофиране при зимни условия. Началникът на "Пътна полиция“ посочи, че от 15 ноември до 1 март 2024 година е задължително поставянето на гуми за зимни условия или гуми с не по-малък грайфер от 4 мм. Радослав Боюклийски обърна внимание на учениците и посъветва да поставят светлоотразителни елементи по дрехите си, което ще позволи да бъдат по-бързо и лесно забелязвани през тъмната част от денонощието, когато са в ролята на пешеходци.

Глобата за шофиране на моторно превозно средство с гуми, различни от посочените, е 50 лева, без отнемане на контролни точки. Велосипедистите без светлоотразителна жилетка се санкционират с 20 лева.

На представянето на акцията присъства и Силвия Тонева, експерт в Регионално управление на образованието – Кюстендил. Тя обърна внимание, че във всички училища и детски градини се провежда обучение по безопасност на движението по пътищата. Във всяко училище действа специална комисия. Учителите и класните ръководители са обучени по различни програми и са правоспособни да обучават учениците по безопасност на движението по пътищата. Подобрява се и материалната база. Създадени са и специализирани площадки за обучение. Шест училища и една детска градина от област Кюстендил са одобрени по програма, чрез която се изпълняват разнообразни дейности.

Началникът на "Пътна полиция“ в Кюстендил цитира и данни относно провеждането на акция "Зима“ през 2022 година. Отчетени са 23 катастрофи. 11 са тежките, с двама убити и 16 ранени.