159 свободни работи места са обявени в Бюро по труда - Горна Оряховица към средата на октомври. Най-остра нужда фирмите имат от кадри за сектор промишленост, като вакантите позиции най-често са за специалисти с технически умения и без висше образование, предаде кореспондент на “Фокус".

В Лясковец, например, една компания е обявила 19 свободни места за оператори на машинен конвейер, а друга търси четирима оператори за работа с металорежещи машини. В Стражица също има вакантни позиции за такива кадри.

Фирмите в района търсят още стругари, фрезисти, електромонтьори, механици, монтажници, технолози, шлайфисти. Четирима заварчици могат да започнат работа в Горна Оряховица. За всички изброени изискването е бъдещите служители да имат средно образование, като заварчиците могат и да са с основно, но да имат документ за правоспособност за упражняване на професията.

Липса на кадри и то сериозна има и в шивашкия сектор. Хора, които да произвеждат сладкарски изделия търсят във Велико Търново и Горна Оряховица.

Във всички населени места са обявили нужда и от общи работници, санитари, касиери, продавачи, социални асистенти, хигиенисти, бармани, сервитьори, охранители.