Нужда от електротехници, строители и електромонтьори има на пазара на труда във Великотърновска област. Това показва проучване, направено от Агенция по заетостта, съвместно с Комисия по заетост към Областен съвет за развитие на област Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Относно професиите, за които се изисква специална квалификация или висше образование, най-голям глад в близката половина година ще има за учители /155 души/, шофьори /142- души/ и инженер химици /15 души/.

Анкетата показва и, че 97% от фирмите считат, че служителите им трябва да са дисциплинирани, да умеят да работят в екип и да имат добри комуникативни умения.

Проучването сочи още и, че в близките 6 месеца около 15% от фирмите в областта ще търсят нов персонал. 424 от анкетираните работодатели предвиждат да освободят служители през следващите 12 месеца. В следващата една година най-голяма нужда ще има  от работници в преработващата промишленост, в добивната промишленост и работници по събиране и сортиране на отпадъци.

В по-дългосрочен план – след 3-5 години на пазара на труда в региона ще има остра нужда квалифицирани кадри в сферите на икономиката, педагогическите науки, стоматологията, администрацията и управлението, както и в информатиката и компютърните науки.

При кадрите със средно образование се прогнозира глад за в следните професионални направления – Електроника и енергетика, Търговия на едро и дребно, строителство , хранителни технологии, маркетинг и реклама, производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, хотелиерство и ресторантьорство.

Изводът от проучването е, че е удачно висшите училища и училищата от системата на средното образование да започнат в по-голяма степен да извършват обучение в специалности, съобразно трайно установените потребности на работодателите от работна сила.