Ученици от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон“ взеха участие в интегрирана образователна екскурзия из Краище, съобщиха за "Фокус“ от учебното заведение. Гимназистите са преминали по обособен маршрут:  Кюстендил –Лобош – Ковачевци - Гигинци- Брезник – Трън– Бусинци - Студен извор – Трън - Брезник – Перник - Кюстендил.

"Автобусът се превърна в мобилна класна стая, в която учениците показаха своите знания и демонстрираха придобити умения по география и икономика и по химия и опазване на околната среда. Дванадесетокласниците  разкриха екскурзоводски умения и предоставиха туристически услуги на участниците в екскурзията по време на пътуването. Те поднесоха увлекателна информация за природната среда, демографската ситуация и стопанското развитие на Краище. Обстойно характеризираха отделни обекти по маршрута – язовири, манастири, селища, планини и върхове, музеи и др. Обясняваха природни процеси и явления, които ги съпътстваха по време на пътешествието, използвайки знания по химия, физика и география“, споделиха организаторите.

Участниците в екскурзията са разгледали Гигинския манастир, Музеят на бусинската керамика, Музеят на киселото мляко и центровете на градовете Трън, Брезник и Перник, а пътешествието е приключило с викторина.