Опознавателното пътуване на петима германски журналисти в България имаше своята двудневна спирка и в Стара Загора на 9 и 10 октомври, предаде репортер на "Фокус". Екскурзията на представителите на 3 печатни медии и два онлайн портала е включвала още София, Велико Търново и Музеен комплекс "Етъра“. В нашия регион те са посетили Долината на тракийските царе и тракийска гробница в Казанлък, както и няколко от туристическите и културни забележителности на Стара Загора.

Журналистите от Германия са: Franz Becchi - бъдещ референт за България и Балканите от Berliner Zeitung – ежедневник за Берлин и Бранденбург, четен в цяла Германия (https://www.berliner-zeitung.de/autoren/franz-becchi--li.310507), Gaby Coldewey – международен регактор в TAZ (Die Tageszeitung) – ежедневник за цяла Германия (https://taz.de/Gaby-Coldewey/!a23976/), Cetin Yaman – журналист на свободна практика и фотограф от Хамбург, поддържащ страницата https://ganz-hamburg.de, Petra Gütte, главен редактор на берлинския таблоид Berliner Lokalnachrichten https://berliner-lokalnachrichten.de/ със собствен туристически блог и член на Съюза на травел журналистите в Германия CTOUR, както и Karl Forster, издател на списанието VIA-Journal на онлайн портала http://via-journal.de/.

В Стара Загора германските гости разгледаха Музея на религиите, Художествената галерия, Архитектурен комплекс "Августа Траяна“ и музей "Неолитни жилища“, изброи началникът на отдел "Туризъм“ в Община Стара Загора Маргарита Крумова. Журналистите са останали впечатлени и доволни от програмата, организирана за тях от Туристическия информационен център. Следващата спирка от опознавателния им тур след Стара Загора е в комплекс Мидалидаре естейт за винена дегустация и с крайна спирка в Пловдив днес.

Работното пътуване на групата журналисти е организирано от Посолството на България в Берлин със съдействието на аташето по туризъм Тихомир Патарински. Целта е да бъде популяризирана България като дестинация за целогодишен туризъм: градски и уикенд почивки, култура, археология, винени дегустации и гурме. Петимата германски журналисти ще отразят в своите комуникационни канали потенциала на страната ни и перспективите за целогодишен туризъм.