Руините на Никополис ад Иструм край Велико Търново оживяват този уикенд. Римският град ще е домакин на шестото издание на Античния фестивал "Нике – играта и победата“, предаде кореспондент на "Фокус“.

В програмата са предвидени исторически възстановки, с които утвърдени групи реенактори ще пренесат посетителите в древни времена, ще разкажат историята на готите заселили се по нашите земи.

Всеки, който отдели няколко часа в събота /15 юли/ и се разходи в околностите на село Никюп, ще може да види демонстрация на римо-дакийските войни, водили се в миналото, на гладиаторски игри, антична мода и много други. В Никополис ще има още робски пазар, ще бъде пресъздадено ръкополагането на хорепископ, ще има възстановка на германска сватба и още много. Римска кухня, изработката на накити и украшения, монетосечене и грънчарство ще бъдат показани в традиционния занаятчийски пазар.

В различни възстановки ще се включат над 80 участници от сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicaе“ - София, Група за късноантични възстановки "Dux Anticae“ - Свищов, Сдружение "Багачин – Foederatа“ - Лом, Гладиаторската школа "Ludus Lupercalis“ - Ямбол, Проект "Тервинги“ - Ямбол и свободни реконструктури от страната.

Специален гост от чужбина ще е групата "Asociatia Culturala Tomis“ от румънския град Констанца.

Официалното откриване ще е в 10:30 часа.

Достъпът до Археологически резерват "Никополис ад Иструм“ и до фестивала "Нике - играта и победата“ на 15 юли ще е свободен.

Заради прогнозите за много горещо време в събота, организаторите са се погрижили на място да има тенти и медицински екипи.