Желанието е чрез изложбата "РазЛИСТи класиката!“ да покажем по-различния живот на илюстрациите извън книгите. Това каза пред журналисти по повод представената изложба в Дом-паметник "Йордан Йовков“ в Добрич Гергана Димитрова, създател и главен редактор в българско издателство, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Изложбата представя илюстрации към книги, които пазим в своята библиотека цял живот.

Авторите илюстратори са само български. "Тази серия е замислена много отдавна. Първоначално моята идея беше да издадем "Пчелица“ на Анатол Франс отново, тъй като тя е издавана и преди в България. Когато започнах да търся информация, установих, че има много други писатели, които познаваме като писатели за възрастни и имат едно или две неща, които са за деца. Някои от текстовете са открити съвсем скоро, например този на Мери Шели.

Той е открит случайно в един замък в Италия, където е била отседнала и го е написала като подарък за детето на домакините. Така успяваме реално да видим нещо по-различно от нея. Други примерно като при Джойс и Вирджиния Улф също са писани за роднински деца или внук. Затова след като попаднах на много такива случаи, аз реших, че искам да направя серия, която да събере всички тези текстове на едно място“, разказа Гергана Димитрова.

Тя сподели, че издирването е станало трудно, постепенно, защото текстовете са били непопулярни дори в държавите, от където са техните автори. Факт е, че авторите им дори не са имали намерение да ги издават. Амбицията е в посока на откривателството на нещо, което излиза от обичайния контекст на детска книга. Това е една прекрасна възможност родителите да запознаят децата си творчеството на големи писатели още отрано.

"Тази серия има няколко много важни елемента. Освен, че събира на едно място тези текстове, всички художници, които рисуват за нея, са български“, допълни Гергана Димитрова. Тези детски книжки са за широка аудитория като възраст при малчуганите - от четене с родител до самостоятелно. Общо книгите от този тип са 26. В изложбата са включени илюстрации от 11. Изложбата беше представена във Варна.

След получаване на потвърждение най-вероятно ще гостува и на Българския културен институт в Берлин. Създателят и главен редактор на Издателство "Лист“ Гергана Димитрова е родом от Добрич. Тя е в добруджанския град, за да представи избрани илюстрации от български художници към книжната поредица "Детски шедьоври от велики писатели“ с участието на: Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова, Юлиян Табаков. В следобедните часове първокласници от добрички училища ще посетят литературния музей, за да разгледат интересната изложба и да почетат откъси от детските книжки.

Издателството е носител на престижни награди - "Златен лъв" за издателски проект за 2017-а, присъдена от Асоциация "Българска книга" за поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" и "Христо Г. Данов" 2018 на Министерство на културата за превода на Надежда Розова на "Химера" от Джон Барт и за Изкуство на книгата отново за серията "Детски шедьоври от велики писатели"; две награди "Кръстан Дянков" – голямата за превода на "Ето ме" от Джонатан Сафран Фоер и за превода на "Подземната железница" от Колсън Уайтхед. През 2019 година поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" отново печели награда "Христо Г. Данов", този път в категория "Издание за деца".

Същата година Съюзът на преводачите в България присъжда награди за превода на "Кладата на суетата" от Том Улф и на "Онзи в мен" от Сам Шепърд. Преводът на Зорница Христова печели и наградата "Хр. Г. Данов". Художничката Капка Кънева печели голямата награда от международния фестивал "Образ книги" в Москва за илюстрациите към детската книга "Железния човек" от Тед Хюз.

Жулиета НИКОЛОВА