За първи път се организира обществено обсъждане за важна тема за жителите на квартала, но интересът е голям и ще продължим да правим такива събирания и дискусии за важните за района теми. Това каза Гергана Богданова от сдружение "Лагера“ и част от инициаторите на общественото обсъждане в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

В район "Красно село“ се организира обществено обсъждане на тема: "Реновиране, облагородяване и изграждане на площадки за игра в околоблоковите пространства на територията на района“. Обсъждането ще се проведе от 18.00 часа в голямата зала на Народно читалище "Христо Смирненски – 1945“,  където ще бъдат обсъдени идеите на жителите на района.

Йоана Лазару от Народно читалище "Христо Смирненски – 1945“ и инициатор на общественото обсъждане обясни, че желанието им е на това събиране да се даде гласност на всички общества от различните квартали на Район "Красно село“, като целта на тази среща е да се обсъдят кои места имат нужда от обновяване, облагородяване или къде биха могли да се създадат нови места за отдих. "Идеята ни е да съберем много мнения, които да сведем до най-ключови и най-важни, да филтрираме многото идеи и вече да видим кои от тях бихме могли да осъществим с някаква помощ, кои ще прехвърлим вероятно към нашата община."

Гергана Богданова обясни още, че "Екипът на София“ са предложили своята помощ и съдействието на различни специалисти, ландшафт архитекти и проектанти, което ще е от голяма помощ, тъй като проектирането на един проект е доста сериозно перо, което много често е най-скъпата част от реализирането на дадена идея. "От там нататък вече за субсидирането на реализацията на самите проекти ще търсим варианти и със съдействието на нашата община, и със съдействието на Столична община, така че да можем максимално повече идеи да стигнат до крайната реализация,“ каза тя и добави, че на обсъждането ще присъства и представител на районната администрация, като те също ще съдействат за реализирането на проектите.

Според Йоана Лазару гражданите трябва да участват активно в живота на своята общност в квартала, в който живеят. "Не е честно само да гледаме и да недоволстваме от това, което се случва около нас, а всъщност да не правим нищо за подобряването на света около нас. Аз лично подтиквам всеки, който има желание да свърши нещо, просто да си намери съмишленици и да започне да го прави. Защото това удоволствие, което може да ти донесе един реализиран проект, това е удоволствие просто неизмеримо и наистина е много важно да си променим начина на мислене."

Парк "Мокренски проход“ в район "Красно село“ е един от примерите за успешно реализиран проект от жителите на района с будно гражданско съзнание, които искат нещо добро да се случи в техния квартал. "Това е едно уникално място с богата растителност, а различните съоръжения за игра са направени от естествени материали, за да се запази естествената среда на горския парк. Не беше лесно, но си заслужаваше. Сега вече, като видим крайния резултат, се радваме, че сме оставили нещо след себе си", добави още Гергана Богданова.