Темата за новата сграда на ОУ "Княз Александър I" трябва да бъде поставена на дневен ред, за да може Пловдив да отговори на националната политика за едносменен режим на обучение в българските училища. Това каза в интервю за "Фокус" кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Учениците от основното училище съвместяват една сграда с възпитаниците на Хуманитарната гимназия и са принудени да учат на две смени. Имаше идея в двора да се построи нова сграда за ОУ "Княз Александър I", но неотдавна беше обявено, че това няма да се случи.

"Ако се прави ново училище, чисто управленско решение е къде да бъде ситуирано, как да бъде финансирано, какъв проект ще се направи. Трябва да се направи всичко възможно да се подсигури материална база, да се разделят училищата, които са в една сграда, за да може всичи ученици да минат на едносменен режим. Това би довело до по-високо качество на нивото на образование и комфорт в учебния процес" - коментира Стаменов.

Личното му мнение е, че в терена на Хуманитарната гимназия има възможност спокойно да се изгради нов корпус, но в крайна сметка решението ще бъде взето от Община Пловдив.