Кметът на столичния район "Оборище" Георги Кузмов поиска публично извинение от общинския съветник от МК "БСП за България" Ваня Григорова във връзка с нейна публикация в личния й профил във Facebook от 18 юли

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Важно съобщение във връзка с невярна информация за мен и район "Оборище“:

На 18 юли общинският съветник Ваня Григорова е публикувала на собствената си страница текст, който после е препечатан в няколко медии, със следния текст:

…"Преди седмица бяха отнети правомощията и на кмета на район "Оборище" Георги Кузмов, който е съдружник в две търговски дружества. Както пише и в партийния орган на ПП-ДБ "Капитал", през фирмите си, част от които все пак е напуснал (!), Той е правил осветление в парка "Заимов", реконструкция на тротоари, дигитализация чрез "виртуални служители", лампи-зарядни станции за електромобили, паркинги със соларни покриви и др. Нормално ли е, когато управляваш публични средства да нямаш възможност да ги насочваш към собствените си фирми? Нормално е“.

Аз бих попитал: Нормално ли е, когато си общински съветник и кандидат за кмет макар и неуспял, и имаш влияние върху публичното мнение, да публикуваш текст, в който няма нито едно вярно твърдение и злепоставя длъжностно лице?

Изпратих сигнал през Председателя на общинската група на МК БСП Иван Таков, защото не познавам лично госпожата, че това което Григорова си е позволила да напише публично за мен, е откровена лъжа и според мен е осъзнат опит за набеждаване. 

Излагам фактите:

1. Аз имам участие в две дружества,(което не е забранено от закона), които нямат дейност – едното от 2019 г., а другото от началото на 2023 г. и това е доказано в съда. Двете дружества имат предмет на дейност – реклама и организация на събития и фестивали. Двете дружества никога не са имали договор с район "Оборище“ и никога не са поставяли осветление, ремонтирали тротоари, и каквото и да е било друго, свързано със строителство, или каквато и да е друга дейност. Така че твърдението, че правя нещо през тях и насочвам публичен ресурс към себе си е нагла, груба манипулация и лъжа, целяща дискредитирането ми.

2. Ремонтът на осветлението в парка "Заимов" е мечта на много хора от квартала, но за съжаление още не е започнал. Поръчката за осветлението в парка е процедура по смисъла на ЗОП и е публикувана в портала на АОП и в нея много ясно и публично се знае кои фирми участват. Сред тях няма дружества, които да имат връзка с мен. Г-жа Григорова, като общински съветник, отлично (би трябвало да) знае, че осветлението в парковете се изгражда от "Зелени системи“. Поръчки, възлагане, изпълнение се контролират от столичната дирекция, а не от района - ние само настояваме това да се случи по-скоро. Това е публично известен факт и всяко противно твърдение е откровена лъжа, която явно цели манипулация на общественото мнение.

3. Ремонти на тротоарите в района се изпълняват от фирма, която е спечелила обществена поръчка още преди да стана кмет на район "Оборище" - "Техбилд", а друга част от основните ремонти се изпълнява от фирма "ДЛВ", която има отдавна договор със Столична община и то за години напред.

4. По време на моя мандат, ние обявихме обществени поръчки само за поддръжка на старите тротоари в района (като бюджетът е за 250 хиляди лева общо), като разделихме територията на 5 части по 50 хиляди лв. на подрайон, за да работят повече фирми едновременно. Поръчките са с прости и ясни критерии - подмяна на счупени плочки, достъпни за всички строителни фирми и нито една от тях не е свързана с мен. Регистрите на обществените поръчки и дружествата са публични и доказват, че твърденията на госпожата са лъжа.

5. За другите "факти“ в нейния пост, Григорова е преписала нашите идеи и проекти в района, които сме предложили за реализация на Столична община, като е лепнала лъжата и внушението, че вече са изпълнени от моите фирми! Тя дори не е разбрала, че това са само идеи и проекти, които Столична община трябва да приеме, одобри и финансира в бъдеще, ако ги хареса. За да станат реалност, те трябва да минат през публични обществени поръчки.

6. Г-жа Григорова като общински съветник със сигурност съзнава, че всяка информация, която тя публикува, достига до голям кръг граждани и медии, и следва да е проверена!

В заключение има две възможности, които да обясняват публикацията й:

1. Това писание да е родено от незнание на основите на ЗМСМА, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и Търговския регистър или незнание как работят районните администрации и Столична община като цяло, което е жалко.

2. Или това е осъзната манипулация с цел злепоставянето ми пред гражданите и цялото общество. И в двата случая е много неприятно, както за мен, така и за нея и партията, която я подкрепя.

Тъй като вярвам, че се касае за незнание и липса на елементарно проучване на фактите, ще дам възможност на г-жа Григорова да направи извинение в нейната страница - както лично, така и публично, и задължително в същите медии!

Алтернативата е да се срещнем в съда, защото подобно публично злепоставяне не само на мен, но и на цялата районна администрация, не трябва да се оставя без последствия и без санкция.

П.С. Вестник "Капитал" наистина е публикувал информация за нашите проекти в районната адмирация, но там няма дори и дума намек, че се реализират през мои фирми. Тези нейни твърдения са преформатирана истина с добавена лъжа от госпожата. Рецептата е малко истина смесена с много лъжа - така се "готви" мръсната политика, която ни заобикаля, омерзява и която борови с очевидни неистини.

И накрая, нека да ви кажа: Политиката не е мръсна работа - мнение което се шири навсякъде! Тя е важна и необходима за функционирането на обществото, но има хора, които за съжаление я правят да изглежда мръсна.

Протягам ръка и очаквам извинението на Ваня Григорова до 27 август тази година.