Над 400 деца са получили помощ по проекта "Музиката вместо улицата". Това каза Георги Калайджиев, който е инициатор и движеща сила на проекта, в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

Заедно със своята съпруга от 2008 г. той помага на деца на възраст от 4 до 18 години от детски домове или от бедни квартали. Чрез проекта децата получават необходимата храна, дрехи, отоплителни материали, основни медицински грижи и музикално-артистично образование.

"Съдбата на всяко дете за мен и Мария е наша съдба и се радваме на успехите им и тъжим с тях за неуспехите им", сподели Георги Калайджиев.

От самото начало на проекта се включва преподавателят Радка Кусева.

Съмишленици на проекта са музикантите от "Студио Концертанте“ и "Мултикултурен оркестър“ в Гисен.

"От три години Община Сливен в лицето на кметовете ни обгръща с много топли грижи, подадоха ни топла ръка и ни финансират. От България също постъпват помощи. Това ни дава много сили и самочувствие“, сподели Калайджиев.

По покана на музиканта от Берлин Ина Кънчева децата от проекта "Музиката вместо улицата“ участват в Балканиада за култура и история, организирана от Франция. "Състоя се концерт във Френското посолство, където нашите деца бяха поканени заедно с професори от Кипър, от Турция и Гърция. Направихме един съвместен концерт. Ина Кънчева пя с нашите деца. След това участваха в нейния Фестивал CULTURAMA. Сега в началото на август сме поканени в село Дебнево в България, където нашата великолепна акордеонистка Вероника Тодорова провежда своя фестивал. Ще срещнем съставите на "Мултикултурен оркестър“, който аз водя и този на "Музиката вместо улица“, и ще открием този фестивал. Планирам да направя един майсторски клас в Община Сливен през втората половина на септември. Коцето Калки изяви желание и покани нашите деца да участват в три постановки на един негов мюзикъл в София, Сливен и в Шумен“, разказа Георги Калайджиев.

Заедно със съпругата си той организира три български вечери в Берлин, Виена и Гера в началото на декември. Децата ще останат две седмици.

Калина Свежин