Дълбоко уважавам нашите освободители, но за мен териториалната цялост, суверенитета и интересите на нашата родина – Република България са над всичко!Това заяви кметът на община Дългопол Георги Георгиев, съобщиха от общинската администрация.

Той посочи, че на днешната дата преди 144 г. с подписването на Сан Стефанския мирен договор, завършва многовековната борба за освобождение на нашето отечество – България.

В освободителната Руско-Турска война отдадоха живота си :

- 105 000 - руски, белоруски, украински и финландски войници

- 9000 - румънски войници

- 5000 - сръбски и черногорски войници

- 1350 – български опълченци

Вечна памет на падналите борци за свобода и на загиналите:

- Руски, беларуски, украински, финландски, сръбски и черногорски войници и на славните български опълченци.

Уважаеми съграждани,

Днес празнуваме Деня на Освобождението на България от османско иго, на фона на масирана руска военна операция на територията на суверенна Украйна.

Със свито сърце всички ние наблюдаваме тази братоубийствена война, между два народа, на които дължим Освобождението си.

Няма духовен, човешки или морален закон, който да оправдава военни действия, особено на територията на най-цивилизованата част на света - Европа и то през 21 век.

ООН, Европейският и Българският парламенти приеха остри декларации осъждащи военната агресия на Русия в Украйна.

В знак на солидарност на нашата Община със страданието на украинския народ – утре 04.03.2022 г. е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет, на което вярвам, че единодушно съветниците от всички партии ще решат да приемем бежанци от Украйна в общинските ни бази в с. Аспарухово.

В този ред на мисли, вървейки от позицията на ООН, ЕС, Българския парламент и Общински съвет, стигаме до моята лична позиция по отношение на тази братоубийствена война.

При формирането на мнението ми се обърнах към нашата история.

1. Най-светлата личност в българската история - Васил Левски по повод на зададен му въпрос, дали Русия и Сърбия ще помогнат за освобождението ни, казва:

- "Никому не се надявайте – Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода, а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство“

2. Ген Колев, който през 1916 г. преди победоносната си атака срещу обединените румънски и руски части на Добруджанския фронт казва:

- "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, като всеки враг, който пречи за обединението на България“

Като български офицер, родолюбец и кмет на Община Дългопол заявявам:

- Дълбоко уважавам нашите освободители, но за мен териториалната цялост, суверенитета и интересите на нашата родина – Република България са над всичко!

Вечна слава на падналите за Освобождението на България!

Да живее и пребъде българската армия - основен стожер на суверенна България!


"Да живее Свободна България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!", каза още Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.