За това в какво общество живеем се съди най-добре по отношението ни към различните. Достъпната градска среда не подлежи на договаряне и тя е минимумът, който общината трябва да осигури. В две столични училища има три деца, които не могат да се придвижват свободно, без родителска помощ, затова предлагам в бюджета на Столична община за 2024 година да бъде включено закупуването на две стълбищни платформи в две училища – 36 СУ "Максим Горки" в "Красно село" и 135 СОУ Ян Амос Коменски в "Красна поляна". Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев в личния си профил във Facebook.

"След среща с родители на деца със специални потребности разбрах за проблема с достъпа на учениците до училището и помолих директорите на училищата да ми изпратят информация и да изготвят оферта за закупуване на необходимото оборудване, за да не се налага децата да бъдат носени на ръце и сваляни и качвани по етажите от родителите им. С колегите ми общински съветници от ГЕРБ-СДС внасяме предложението за финансиране в бюджета за 2024 година.

В 36 СУ "Максим Горки“ понастоящем учат двама ученици с физически увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. 

А 135 СУ "Ян Амос Коменски“ разполага с рампа на входа на училището. Там се обучава ученик в начален етап, който се придвижва с електрическа инвалидна количка. От 2024/2025 година той ще бъде в прогимназиален етап и ще бъде необходимо да се придвижва и до по-високите етажи на училището с вътрешна рампа. За да не бъде това решение на парче, поисках информация от директорите на всички училища на територията на Столична община за проблеми с достъпността, за да разширим мерките и да ги превърнем в стандарт", добави още Георги Георгиев.