Увеличихме с около 40% решенията, Общинският съвет на София работи. Това е единствената статистика, която мога да споделя. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. "Всеки ден разказваме за различни инициативи, за да могат да бъдат решени в Общинския съвет едни проблеми, преди това месеци наред тече работа. Наскоро колега от общината ми обърна внимание и граждани се свързаха с нас за една красива сграда на улица "Иван Вазов“, която е паметник на културата, тя е общинска. Имат опасения хората, че се чака да се събори, за да се построи нещо там. Проучихме случая, видяхме, че е на едно общинско дружество, подготвихме доклада, предоставяме я вече на Столична община, за да може екипът на кмета да инвестира, да я обнови, да я реставрира и да използваме за образователни и културни дейности. А тези случаи са много. В много различни ситуации се налага да прилагаме закона, но както скоро казах и по един конкретен много тъжен случай, законът освен буква, има и дух. И нашата работа е до момента, в който имаме потребности и се чувстваме полезни, и имаме сили за това, да прилагаме не просто да приемаме някакви правила в Общинския съвет и да гледаме отвисоко на нещата, а да се разхождаме, да виждаме проблемите на хората и да се опитваме да намираме практични решения", посочи председателят на Софийския общински съвет.

Той даде пример с тротинетките. "Предполагам ви е направо впечатление, над 2000 са тротинетките под наем из града, които свободно се вземат и захвърлят навсякъде, а това е важен транспорт, нов вид екологичен, въпреки някой неуредици, полезен за града без съмнение. Но движението в паркове с 25 км/ч на една тротинетка, която тежи 25 кг, като се качи 70-килограмов мъж да речем, то тогава шансът възрастен човек или дете да бъде ударено с движещото се насреща близо 100 кг маса 25 км/ч, предпоставя инцидент. Това е нещо конкретно, за което ми обърнаха внимание. Проучихме правилата в различните европейски столици, събрахме компаниите за тротинетки под наем, и им казахме: "Ограничавате го софтуерно, ще го приемем в наредба на Общинския съвет след месец. Давайте идеи, за да видим и вашите възражения“. Чухме някой от тях, повечето честно казано ги отхвърлихме, но приехме такива правила, че както работят тези оператори в Лондон, в Берлин, във Виена, така ще работят и в София – автоматично, за да не приемаме кухи правила в Съвета, автоматично в софтуера на тротинетките се ограничава, защото те са с GPS, така ги следят къде са, ограничава се възможността да се движат в паркове с повече от 5 км/ч. Ето ви просто решение, което не струва нито един лев от данъците на софиянци, с което гарантираме по-безопасна среда. Това има смисъл", добави Георгиев.

"София е град забранен за "баш майстора“. Към публичната инфраструктура трябва да се подхожда с голяма отговорност. Ние увеличихме щатния брой да имаме повече инженери и специалисти, които да контролират големите обекти, защото общината се задъхва с капиталовата си програма. Но без съмнение има и много политически нюанс в понятието "ремонт на ремонта“, това маркетингово много добре се представя, но поводите за това е калпавото изпълнение на фирмите, за които неслучайно бяха глобени от г-жа Фандъкова – 100 000 глоба за удара с чук по павето. Виждаме различни случаи, в които се реагира. Няма как да не се греши, трябва да си дадем сметка, който не работи, той не греши, въпросът обаче е грешката да е изключение, да е краткосрочна, да се поправи, и то не за сметка и не с парите на софиянци", разказа Георгиев.

Според него проблем на София е нуждата от повече ред, контрол на чистотата – това са неща, за които не се изискват геройства от храброст, за да бъдат подобрени, а преди всичко активна роля на инспектората – тези няколко стотин инспектори да са на терен, да виждат, да глобяват.

"Ние наскоро приехме по повод застрояването много важно решение, наредба, с която увеличихме до 50 000 лева глобата за камион, който замърсява. Защото те от строежа излизат с неизмити гуми, разнася се тази кал, става прахоляк, и прахоляка после ние го дишаме. Ако тези правила се прилагат качествено и ефективно, ще се научат. Така, както за правилата за движение сме склонни повече да ги нарушаваме у нас, като преминем някоя граница с друга държава рязко се променя манталитета.

За да има повече зеленина и чистота в града, е необходим повече контрол, инвестиции в тази посока, и разбира се, да го пазим, което вече е задача за всички нас. За мръсния въздух приехме изключително непопулярна мярка. Нито един политик не иска да бъде мразен за това, че въвежда ограничения. Отговорните обаче трябва да си даваме сметка за това, че автомобилният трафик е голям източник на замърсяване в града. 1 милион само са автомобилите, които са със софийска регистрация, ако към тях добавим и другите, поне според мен около 100 000 до 200 000 дори, които са по кварталите с регистрация, която не е софийска, които не плащат данъци в София техните шофьори и лицата, които ги ползват, ще видим, че това е огромен трафик. Затова миналото лято след много скандали, с три пъти отлагане, в Общинския съвет приехме една наредба за нискоемисионните зони, така че както се прави в Лондон, в други европейски столици, в центъра на града има два кръга, малък и голям ринг така наречени, в които вече сме монтирали камери, и в които от периода от 1 декември до март месец ще е забранено влизането на най-замърсяващите автомобили. И тук не е дискриминация на това коя кола е стара, а колко замърсява според измерванията, които е показала и екостикера, който се поставя след техническия преглед. Това е едно решение, за което помните искаха ми оставката, аз пък казах, че докато не го гласуват ще ги събирам всеки ден през ваканцията миналото лято, и беше много динамично и така даде повод за много спекулации. Но в крайна сметка за да дишаме чист въздух, трябва да намаляваме източниците на замърсяване. А близо 7 000 вече са домакинствата с подменени стари печки на дърва и въглища, на които даваме напълно безплатно от общината, напълно безплатно им ги заменяме с климатици и нови съвременни, като инсталации на пелети да речем, и други системи за отопление. Т.е. това са ефективните мерки и това е промяната на града, която според мен хората искат да видят", добави Георги Георгиев.

Цоня СЪБЧЕВА