Психологическата грижа за тежко болни пациенти и техните близки не трябва да спира.С решение на Столичния общински съвет от октомври 2022 г. и със съдействието на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания започнахме предоставяне на психологическа помощ като форма на палиативна грижа в общинските многопрофилни болници за активно лечение. Това написа общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев в личния си профил във Facebook.

Ето какво предлага Георгиев заедно с колегата си д-р Антон Койчев:

Затова с колегата ми общински съветник д-р Антон Койчев предлагаме на общинския съвет продължаване на инициативата. Вече 2328 души са получили психологическа подкрепа в рамките на една година. От тях - 1698 пациенти, 282 пациенти са с онкологични заболявания, 84 служители, а 264 са консултациите, проведени с близки на пациентите.

Програмата се осъществява в петте общински болници – Първа, Втора, Четвърта МБАЛ, болница "Княгиня Клементина“ и СБАЛОЗ "Проф. д-р Марин Мушмов".

Предоставянето на психологическата грижа е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения.

Така тежко болните пациенти и техните близки имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите. 

Тази инициатива не замества, а допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

Благодаря на Жени Александрова от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания за съдействието, което ни оказа. Грижата за хората трябва да бъде на първо място в управлението на един град. Важността на психическото здраве не трябва да остава по-назад от тази на физическото. Психологическата подкрепа е важна за хората и семействата им, които са изправени пред такова тежко изпитание.