Болките на града са болките на хората. И ако човек се занимава с политика, и е сляп, или не вижда, или не се трогва от болките на хората, то той трябва да стане и да излезе веднага и да се занимава с нещо друго. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. "Работата ми дава възможност, за което съм много благодарен на гражданите за доверието, всеки ден да се виждам с хора от различни среди, хора, които са двигатели на промяната и които не се оплакват от тъмнината, а палят свещ. Като започнем от специалистите, които работят с деца със специални потребности, през организациите, които се грижат за жени, жертви на домашно насилие и стигнем до проблемите на хората с Алцхаймер и деменция. Знаете, ние имаме общинска програма, по която над 40, мисля вече са устройствата, които раздаваме безплатно, такива умни часовници, включително поемаме и месечните такси, така, че възрастни хора с деменция, да могат техните близки да са спокойни, да знаят къде се намират, тъй като се следи в реално време, а има и възможност за телефонно обаждане, дори и да не вдига възрастния човек, за когото се полагат грижи. Тоест, следи се веднага в приложението къде се намира той, именно в първите 24 часа, когато се е изгубил. Когато се случи инцидента със Сашко от Перник, слава Богу, много сме щастливи всички, че развръзката беше толкова хубава. Предложих, и колегите ми от Общинския съвет приеха, променихме програмата, отворихме я и за деца със специални потребности. Скоро ме спря на улицата една дама, която каза, че са се възползвали от програмата и ми благодари. И честно казано, аз й казах, че това ми е работата, но това са наистина случаите, в които виждаш смисъл от това, с което се занимавам. Защото традиционно политиката и Общинския съвет, те са изпълнени с борба на его, остри подмятания, нападки, политически атаки и ми се струва, че твърде много хора отделят твърде малко за основната ни работа - да мислят за гражданите, за техните проблеми и за техните решения, защото това е по-трудно", каза Георги Георгиев.

По думите му, когато се получават заплати, когато са натоварени с доверието на хората, от тях се очаква да решават проблемите, а не просто да бърборят и да качват постове във Фейсбук

Георгиев отбеляза, че работят по няколко проекта. Най-важният за него е разширяването на услугите за деца със специални потребности.

"Знаете ли, направихме немалко в тази посока, обаче има още много. От една страна тези деца, докато са на училищна възраст, имат система, в която да се интегрират, макар и трудно, след което обаче родителите им остават изцяло и в голяма степен изчерпват социалните им контакти с родителите. Това не е добре. Това ми го разказаха родителите на различни срещи. Затова създаваме програми, които искам да разширим за професионална адаптация, за да а могат младежите да бъдат наети в компании за по няколко часа. Така едно страхотно момиче със Синдром на Даун, слънчево дете, на последната среща, която имахме в една от най-добрите фондация в София по мое мнение "Светът на Мария“, разказа за своята почасова работа в един хотел, в който сгъва прането и помага в тези дейности. Тя казва: "Моята работа е моят живот“. Честно да ви кажа наистина много се развълнувах и си казах: колко смисъл има в това повече хора, на които съдбата им е отредила такава роля, да имат възможност да се чувстват полезни, да се идентифицират с работата си, със смисъла, който всеки от нас влага в нея, за да се чувства полезен. Защото в крайна сметка ние сме родени и винаги се стремим към това да бъдем приети от другите, да сме част от общността, особено за тези деца и младежи да се възприемат като хора, на които има нужда постоянно да им се помага. Те искат да бъдат пълноценни. Така, че там има много работа", добави Георгиев.

Той посочи, че предстои създаването на още един такъв център, има идеи и за законодателни промени, които трябва да се направят, за да могат да се гарантират  правата на такива деца и на родителите им. "Но за това, живот и здраве, надявам се след няколко месеца да имам вече пълна готовност", добави Георги Георгиев.

Цоня СЪБЧЕВА