Днес, на 1 февруари, граждани, депутати и общински съветници се събрахме пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим, за да изразим нашата признателност и почит към всички онези, които загинаха в името на нашата свобода и демокрацията. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев вличния си профил във Facebook, видя Sofia24.bg.

"Да не забравяме за ужасите на комунистическия режим е наш дълг. Болката от загубата на нашите предци не избледнява с годините, тя е част от нас и днес.

България е платила жестока цена за демократичното си развитие. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити", добави още Георгиев.

Той припомни, че е погубена голяма част от интелигенцията.

"Погубени са видни наши юристи, представители на академичната общност и обществени дейци. Днес, в духа на единство, обръщаме поглед към бъдещето с ангажимент за защита на демокрацията, правата на човека и индивидуалната свобода. Споменът за тези, които загинаха за тези идеали, трябва да ни води в нашия стремеж към по-добро утре, където всеки гражданин може да живее без страх и ограничения. Затова най-важният урок, който имаме, е да не допуснем миналото да се пренесе в настоящето и да опита отново да определя нашето бъдеще. Бог да прости жертвите. Светла им памет!".