Типичните странджански икони, които се отличават с особен чар и самобитност, са побрани в новия албум на галерията. Това каза пред журналисти Георги Динев, директор на Бургаската художествена галерия (БГХ) "Петко Задгорски“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Днес се състоя официалното представяне на най-новото издание, дело на екипа на галерията - двуезичният албум "Икони от Странджа и региона на Бургас“.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма "Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства".

"Каталогът е подреден хронологично. Започваме с най-старата икона, която е от XVI - XVII век. Това са изображения на светци, събирани от целия Бургаски регион, не само такива от Странджа. Включени са икони и от други части на областта – Ахтопол, Созопол, Сунгурларе и още. В голяма част обаче са представени типичните странджански икони, които се отличават с една особена самобитност, чар и примитив. Заради бита и начина на живот хората в Странджа тачат определени светци - свети Модест и свети Стилиян например, които свързваме с животновъдството, с обработването на земята. Срещат се и икони на светите Константин и Елена, свързани с нестинарството“, поясни Георги Динев.

Според него албумът би могъл да има претенциите и на научен труд, тъй като по време на реставрацията на иконите, са били открити множество детайли по тях, удостоверяващи периода на създаването им.

"За кратко време трябваше да реставрираме голям брой икони, които след това да станат част от албума. Когато реставраторът Климент Атанасов започна да работи, откри множество надписи по тях, които удостоверяват точната дата на създаването на иконата, както и ктиторите. За това допълнително ни съдействаха и от Българската академия на науките“, посочи директорът. Той благодари на целия екип на БГХ "Петко Задгорски“, които са взели участие в съставянето.