Горд съм да бъда в Добрич всяка година на този ден - 7 септември. Това заяви пред журналисти в Добрич генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, предаде репортер на "Фокус". Като висш български офицер и като човек, лично свързан с град Добрич и Добруджанската епопея, ген. Матеев отдава своята почит. 

Неговият прадядо като част от Врачанския полк е убит още в първите часове от първия ден на славната Добричка епопея. Това са били първите наши войски, които пресрещат край с. Геленджик (днес Победа) настъпващата руска конница. Това спомага първата вълна да бъде отблъсната. Неговият родственик е смъртно ранен и почива по-късно от раните си. Бил е лекуван във военно-полевата болница в Добрич и след смъртта му е погребан във Военното гробище в добруджанския град. Голяма част от загиналите войни са погребани на могилите, при мястото на смъртта им. Това са българските герои, защитили границите на Санстефанска България.

"Ако не са били тези войни и войници да се борят за освобождението и обединението на България, на изконни български земи, ние днес нямаше да имаме възможност да отбелязваме тези годишнини и да се радваме на тази България, в тези граници", каза още генерал-майор Явор Матеев.

Той сподели своята радост от факта, че днес на Военно гробище са присъствали много млади хора за разлика от други години. Това според него е добър знак, че историческата памет е жива и ще се предава на поколенията. Ген. Матеев използва днешния специален за добруджанци и всички българи празник за пореден път да отправи апел - нека 7 септември бъде Денят на Добрич, паметна дата, свързана както с Добричката епопея, така и с подписването на Крайовския договор, две важни исторически събития, донесли свободата на Южна Добруджа и обединението на България. "За мен тази дата е предопределена от Бог да бъде празникът на град Добрич", заяви ген. Явор Матеев. 

Жулиета НИКОЛОВА