Галерията в Кюстендил представя в годишния си календар непознати творби на Майстора. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил. По думите му календарът е необичаен, защото в него няма от така популярните мадони на Майстора, работите от "Шишковския период“ на твореца. В този календар са включени седем творби, които до момента не са показвани пред публика.

"Заглавната страница е един автопортрет, който също се експонира з първи път. За широката публика календарът не е толкова атрактивен, но е интересен за хората, които наистина познават и следят Майстора“, каза Валентин Господинов.

По думите му част от творбите на Майстора, които са попаднали в годишния календар, са били в хранилища и не са били в много добро състояние. При развитие на технологиите те са реставрирани и осветени. "Голям интерес представлява и един портрет на сестрата на Майстора, който по някакви причини е пристигнал с голяма откъсната част в горния десен ъгъл. Ние направихме всичко възможно да го възстановим и да е в пълния си блясък“, каза Валентин Господинов.

Венцеслав ИЛЧЕВ