Смолянското село Гела събира хиляди туристи и родопчани за Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните край селото и около параклиса "Св. Илия". Това съобщиха от Община Смолян. събитието започва днес и продължава и утре, 6 август и е под патронажа на кмета Николай Мелемов.

Традиционният събор привлича всяка година хиляди хора от страната и чужбина, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и живописните гледки край село Гела. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят Родопите цели два дни по време на събора.

Откриването на надсвирването е днес от 10.30 ч. Веднага след това започва конкурсната програма, която ще завърши с награждаване на лауреатите. Вечерта за веселието на поляните ще се погрижат от оркестър "Калофер" с ръководител Пейо Маринов. Ще има и юбилеен концерт по повод 70 години от основаването на ансамбъл "Манол Радичев“ на село Гела, дал прочути гайдари и певци от различни поколения. На 6-ти август е срещата на родовете на Гела, а за народното веселие ще се погрижи обичаната от родопчани Виевска фолк група, с ръководител Емил Узунски.