ГЕРБ обжалва пред Висшия административен съд решението на Централната избирателна комисия за назначаването на председателя на районната избирателна комисия в Кърджали. Това стана ясно от публикация на Цвета Караянчева в социалните мрежи. 

Тя посочва, че решението за избора на председателя на РИК-Кърджали е гласуван без мотиви, а по време на заседанието не са коментирани поименно предложенията на участвалите в консултациите партии и коалиции. 

"Не е уважена кандидатурата на ГЕРБ/СДС на юриста Петър Захариев, който има дългогодишен опит в ръководството на Комисията. От "разискванията" в проведеното заседание на ЦИК и постановеното Решение № 3631 от 06.09.2024 г., остават непонятни причините да бъде посочено друго лице", пише Караянчева.

Тя посочва, че ГЕРБ е първа политическа сила в изборите за 50-ото Народно събрание, но въпреки това няма свой представител като председател или секретар в ръководството на РИК.

"Така се поставя под съмнение възможността за провеждане на честен и прозрачен вот в съответствие с нормите на Конституцията и АПК", заявява тя.

От ГЕРБ ще настояват за отмяна на сегашното решение, а след това за ново произнасяне от ЦИК, като се вземат предвид "направените писмени предложения на консултациите, проведени при областния управител на област Кърджали, за назначаване на районната избирателна комисия, при отчитане на опита, образованието и качествата на предложените кандидати за ръководството на тази комисия".