СУ "Емилиян Станев“ е единственото училище във Великотърновска област, което е част от инициативата за развитие на масов футбол "Хайде да ритаме“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Целта на програмата е да популяризира играта сред момичетата между 5 и 8-годишна възраст, като им помага да развият уменията си и да се забавляват. За да се случи това, организаторите използват любимите анимационни герои на децата от световноизвестния хит "Замръзналото кралство“, за да ги вдъхнови да играят футбол.

"Всички момиченца от подготвителните групи на СУ "Емилиян Станев“ участват в инициативата и се учат да обичат най-популярната игра, като стават герои от анимацията . Игровите ситуации са сцени от филма. Всички футболни упражнения, които децата правят, са част от тренировъчния процес на футболистите, но са адаптирани за възрастта им“, обясняват от школото.

С малките футболистки работи треньорът от ЖФК "Етър“ Валентин Витанов. Помощ му оказва десетокласничката от Спортното училище "Георги Живков“ Анджелина Динева, която учи в паралелката с треньорски профил. Участието й в тези часове е част от задължителната й практика. С децата се среща и Анастасия Трифонова, която е единадесетокласничка в СУ "Емилиян Станев“ и тренира в женския отбор на "Етър“ при Валентин Витанов.

Инициативата стартира в началото на октомври, провежда се в 30 центъра из цялата страна с продължителност 10 учебни часа.