Новоизградена и вече функционираща фотоволтаична централа осигурява част от енергията за Медицинския център в Генерал Тошево. Съоръжението е пуснато в експлоатация миналата седмица и е с обща мощност от 30 kWp, предаде репортер на "Фокус". Фотоволтаиците са монтирани на покрива на сградата на бившата болница.

Фотоволтаичната централа на покрива на болницата е втората подобна конструкция, изградена върху обществена сграда в добруджанското градче през тази година. Преди няколко месеца соларна инсталация беше направена и върху сградата на Общинска администрация. Тя също е с инсталирана мощност от 30 kWp, като 60 фотоволтаични панела, всеки с мощност от по 500 Wp, са разположени върху алуминиева конструкция на площ от малко над 200 кв. м. 

Целта на Община Генерал Тошево е диверсификация на източниците си за снабдяване с електрическа енергия и оптимизиране на разходите за нея. Очакваната произведена енергия от всяка една от двете централи на годишна база е 108 MWh, а това би трябвало да покрие между 35 и 40% от нуждите от електроенергия на сградите.   

Жулиета НИКОЛОВА