Фотографската изложба, експонирана във влака София-Видин предизвика заслужени усмивки сред пътуващите, предаде репортер на "Фокус“. "Изложбена" зала бе четвъртия вагон в композицията на сутрешния бърз влак от София за Видин  и следобедният бърз влак от Видин за София.

Импровизираната сцена на фотографска изложба показа фотографии на гари, спирки, пътници и служители на железницата по линията, свързваща Северозападна България с останалите краища на страната.

Изложбата е студентски проект "По релсите на Северозапада“ с автор Еми Куртова, от бакалавърска програма "Фотография“ на Нов български университет (НБУ) и тя е пропътувала за близо две години повече от 5000 километра в Северозападна България, по главната железопътна линия София - Мездра - Видин и отклоненията на линията до Берковица и Лом, обхванала е общо 52 спирки по трасето, написа авторката в своя Фейсбук. Студентската е правила антропологично изследване със средствата на фотографията. Чрез историите на хората от различни възрасти, авторката ни пренася през личните им спомени от времето на прехода и техните разсъждения за демокрацията в наше време. Със своя проект и изложба авторката цели да предизвика интерес към съществуващите малки и китни гари и необслужвани спирки в три от най-обезлюдените региони на България и Европа: Видин, Монтана и Враца. През историите на хората от различни възрасти, пътували по линията, с които Еми Куртова е разговаряла, тя разказва за личните им спомени за миналото и настоящето.

Еми Куртова има идея изложбата да бъде показана и във вагон на бързия влак от София до Варна и в кампуса на  НБУ.