Фотографска изложба ще изненада пътуващите във влаковете между София и Видин в събота, предаде репортер на "Фокус“. В сутрешния бърз влак № 7620 от София за Видин, който заминава в 7:30 ч. от Централна гара София, както и в следобедния бърз влак № 7625 от Видин за София, който тръгва от Видин в 17:35 ч., на 16 декември ще има подредена фотографска изложба, уточняват от пресцентъра на "Холдинг БДЖ“.

В един вагон от влаковите композиции ще бъдат експонирани фотографии на гари, спирки, пътници и служители на железницата, работещи по линията, свързваща Северозападна България с останалите краища на страната. Изложбата е студентски проект "По релсите на Северозапада“. Неин автор е студентката Еми Куртова, от бакалавърска програма "Фотография“ на Нов български университет (НБУ) и тя е пропътувала за близо две години повече от 5000 километра в Северозападна България, по главната железопътна линия София - Мездра - Видин и отклоненията на линията до Берковица и Лом, съобщават от НБУ.

Еми Куртова е правила антропологично изследване със средствата на фотографията. Проучването е част от обучението й  към курс "Фотография и антропология", който изучава по време на третата година от образованието си. Темата, която си избира, е: "Как е повлияло идването на демокрацията в най-силно засегнатите региони в страната от промените след комунизма“. Чрез историите на хората от различни възрасти, авторката ни пренася през личните им спомени от времето на прехода и техните разсъждения за демокрацията в наше време, допълват още от НБУ.

Със своя проект и изложба авторката цели да предизвика интерес към съществуващите малки и китни гари и необслужвани спирки в три от най-обезлюдените региони на България и Европа: Видин, Монтана и Враца. През историите на хората от различни възрасти, пътували по линията, с които Еми Куртова е разговаряла, ни разказва за личните им спомени за миналото и настоящето.

Изложбата ще обхване общо 52 спирки и 538 км в двете посоки от влаковото трасе. След пътуването фотографиите ще бъдат разположени в кампуса на НБУ.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет и със съдействието на Национална компания "Железопътна инфраструктура и БДЖ“, допълват от учебното заведение.