В кюстендилското читалище "Братство“ беше открита фотодокументална изложба по повод 137-годишнината от рождението на композитора Никола Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Никола Атанасов е един от творците, положили основите на  българската професионална  музика и създател на Първата българска симфония.

След завършване на образованието си композиторът учителства в Стара Загора, Плевен и София. От 1923 година е преподавател в Държавната музикална академия, от 1929 година е професор по музикално-теоретични дисциплини, а в периода 1934-37 година е ректор на Държавната музикална академия.

В изложбата могат да се видят снимки и документи, свързани с творчеството на Никола Атанасов, в което  преобладава оркестровата музика. Той е автор на симфонии, увертюри, музикални картини, авторски песни. Има около 500 обработки и оркестрации на увертюри, химни, песни от чужди автори, камерни творби, голям брой хорови и солови песни, военни маршове  Професор Никола Атанасов е удостоен със званието "Почетен гражданин на Кюстендил" през 1963 година.