В Кюстендилското читалище "Братство“ беше открита фотодокументална изложба по повод 138-годишнината от рождението на композитора Никола Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Изложбата с документи за живота и делото на композитора беше открита от председателя на читалището Иван Андонов.

Никола Атанасов е роден в Кюстендил. Той е един от творците, положили основите на българската професионална музика и създател на Първата българска симфония.

След завършване на образованието си композиторът учителства в Стара Загора, Плевен и София. От 1923 г. е преподавател в Държавната музикална академия, от 1929 г. е професор по музикално-теоретични дисциплини, а в периода 1934-37 г. е ректор на Държавната музикална академия.

В творчеството на Никола Атанасов преобладава оркестровата музика. Автор е на: 3 симфонии, 2 увертюри и музикална картина "Дойчин войвода"; за мандолинен оркестър – увертюра и различни авторски пиеси, сред които 5 китки от български народни песни, 3 сюити, 3 валса, Ръченица, Арабеска, Интермецо и други.

Има около 500 обработки и оркестрации на увертюри, химни, песни от чужди автори, камерни творби, голям брой хорови и солови песни, военни маршове, сред които "Марш на 13-ти пехотен Рилски полк" "Вам", "Очакван ден".

Проф. Никола Атанасов е удостоен със званието "Почетен гражданин на Кюстендил" през 1963 година.