Управителят на общинското предприятие "Общинска охрана" в Пловдив да извърши проверка за качествена и ефективна охрана на служителите - препоръча общинският съветник Виолета Константинова, предава Plovdiv24.bg.

По думите на съветничката, общинските охранители изпълняват формално задълженията си по време на нощна смяна - при застъпване вечер се чекират, прибират се по домовете си и сутрин се дечекират. Именно тези примери дават повод на Константинова да препоръча извършване на вътрешна проверка в предприятието. 

Предложението бе направено по време на приемането от Общинския съвет на Правилник за изменение и допълнение на Правилник за устройството и дейността на ОП "Общинска охрана". По същество, промяната касае увеличение на щатът в предприятието с 20 души заради нарастването на броя на пазените обекти. 

Поисканото увеличение е във връзка с доклад от директора на ОП "Общинска охрана" – Димитър Палашев до зам.-кмет "Обществен ред и сигурност" Ангел Славов, в който се посочва, че е нараснали обектите, за които е необходимо да се осигури физическа охрана.

Става въпрос за археологически комплекс "Небет тепе“, комплекс "Източна порта“, "Одеон на Филипопол“ и ЦНСТДУ "Лъджене“ към КСУ "Св. Св. Константин и Елена“. За осъществяване на денонощната охрана на тези обекти предприятието се нуждае от увеличаване на щатната численост на персонала за длъжност "Охранител“ с 20 броя. От 2015 г. до настоящия момент числеността на персонала на предприятието е 290 и 1/2 бр., като броят на охраняваните обекти постоянно се увеличава, което води до невъзможност да се обезпечи охраната им, пише в доклада на Палашев.

Увеличаването на числеността на ОП "Общинска охрана" ще осигури на предприятието възможност за осъществяване на денонощна физическа охрана на допълнителните обекти, което от една страна ще допринесе за опазване на културноисторическото наследство на град Пловдив, а от друга – за опазване живота и здравето на гражданите и гостите на града.

Разходите във връзка с увеличената численост на персонала за 2024 г. са в рамките на утвърдения бюджет и не е необходимо осигуряване на допълнителни финансови средства за прилагането му.

Предложението с вносител заместник-кметът по финанси Женя Петкова бе гласувано с пълно единодушие от присъстващите 41 съветници.