Фондация "Приятели на животните – ВТ“ събра 11 561, 11 лева по време на Коледния базар, който се проведе през декември във Велико Търново. От сдружението съобщиха за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че сумата е с 2 000 лева повече от 2020 г. Дарени са и много храни за котки и кучета, одеяла и други консумативи за животните.

От "Приятели на животните“ обобщиха и как се разходват средствата. 7 000 лева са вложени в безплатни кастрации на бездомни женски котки. Раздадени са общо 100 талона (с 10 повече от миналата година). Поради големия интерес към тези процедури от фондацията напомнят и , че Община Велико Търново също осигурява безплатни кастрации на котки, а повече информация можете да получите на тел. 062/ 619 502 и 062/ 619 522. 2 000 лева ще бъдат дарени на Общинския приют за кучета в село Шемшево. Те ще бъдат вложени в поставяне на улуци на навесите с клетките, така че водата да не се просмуква в самите клетки и кучетата да са на сухо. Ще се купят обезпарзитяващи, някой по-специфични лекарства, поводи, каишки, консерви и други необходими за кучетата консумативи. Предвижда се и изграждане на клетка за разходки.

"500 лева бяха дадени на приюта в Разград, които бяха предоставили за продажба на Коледния базар техните благотворителни магнитчета. 300 лева са за Томи и Мариана, които се грижат за котките на Варуша и бяха предоставили на базара благотворителни календари за продажба“, допълват от сдружението.

Останалите 1 761,11 лв ше се използват за сметки по ветеринарните клиниките за месец януари.

От фондацията припомнят, че през миналата година са помогнали на над 150 животни и са кастрирали 120 женски и десетина мъжки бездомни котки и няколко кучета.

"Благодарим ви, мили хора, които дарявахте за бездомничетата!“, казват още от "Приятели на животните“.

През месец февруари ще започне и продажбата на ръчно изработени от нас мартеници с цел събиране на средства за лечение на бездомни животни.

Луиза ТРАНЧЕВА