Фонд "Стипендия за лекари и медицински специалисти“ в Златоград обяви нов прием за стипендианти и лекари, включително специализанти, които да бъдат подпомогнати при обучението си по различните медицински специалности. Това съобщи за "Фокус“ д-р Людмил Личев – директор на МБАЛ – Златоград. Фондът е учреден през юни 2023 г. и в него участват общините Златоград и Неделино, Ротари клуб и болницата, поясни той.

По думите му, на стипендиантите ще се плащат семестриалните такси докато учат за лекари, медицински сестри или акушерки. "С младите специалисти се сключва договор, че колкото години са получавали стипендия от фонда, толкова години след това те ще работят в болницата в Златоград или в детски градини и училища в двете общини“, посочи д-р Личев. Той допълни, че от миналата година Фондът издържа три момичета от региона, които учат медицински специалности.

"МБАЛ – Златоград разполага с достатъчно добра апаратура, но имаме проблем с кадрите. Лекарите и сестрите ни са в пенсионна или в предпенсионна възраст и това беше единственият начин да привлечем млади кадри в нашата болница. Имаме нужда от медицински сестри, както и от лекари – кардиолог, втори педиатър, акушер-гинеколог и други специалисти. Работим активно, обикаляме из училищата в региона, изнасяме беседи и организираме срещи с учениците. На последната среща бяхме поканили и трите момичета, чиито такси плащаме, за да докажем, че това наистина е така“, допълни д-р Личев.

Той отбеляза, че липсата на кадри в здравеопазването е проблем не е само за община Златоград, но и за цялата страна. "Младите хора учат медицина, но масово остават в големите градове в частните болници, където възможностите и условията сигурно са по-добри, затова се стремим да бъдем конкурентни на тях“, каза още директорът на МБАЛ - Златоград.