В Кюстендил стартира фолклорният фестивал "Пауталия“, предаде репортер на "Фокус“. Началото на осемнадесетото издание на фолклорната проява беше дадено с атрактивно дефиле на участниците, а в него се включиха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и председателят на читалище "Братство“ Иван Андонов. Самият фестивал, който има и конкурсен характер, е посветен на 155-годишнина от учредяването на читалище "Братство“ и е в памет на народните изпълнители Олга Борисова и Благовест Порожанов.

Целта на мащабното събитие да де се развие и обогати с нови вдъхновени творби съкровищницата на българската култура, защото по културата на един народ се съди не само по това, какво е наследил от своите предци, но и как опазва своето културно наследство, как умее да го използва и подчинява на своя вкус и разбирания в съвременния живот.

На откриването на фестивала беше посочено, че хората от Кюстендил и региона имат основание да се гордеят със своите автентични и специфични песни и танци. Кюстендил е люлка и вдъхновение на множество поети, художници, музиканти и певци. Над 3 000 изпълнители са подали заявка за участие в тазгодишното издание на конкурсния фестивал.

Сред официалните гости бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов и Емануела Дюлгерска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил.

"Изключително щастлив съм, че на мен се пада честта да открия тазгодишния Международен фестивал "Пауталия“. Благодаря на всички вас, които сте тук. Благодаря на журито, което ще оцени най-добрите. Благодаря за това, че всички вие се занимавате с нашето минало, с нашето настояще и с нашето бъдеще. Желая на всички успех“, каза в приветствието си председателят на Общинския съвет Димитър Велинов.

След официалното откриване на фолклорното събитие, започна и конкурсната програма. Тя ще продължи и през следващите два дни.