Традиционният фолклорен събор "Бъдник“ ще покаже коледната обредност във Видинско. За 15-а поредна година, на 19 декември от 11 часа, самодейците от читалищата във Видинска община ще представят на централния плащ "Бдинци“ в дунавския град традициите свързани с Бъдни вечер и Рождество Христово, предаде репортер на "Фокус“. Организатори на събора са община Видин и сдружение "Видински фонд "Читалища".

По време на фестивала самодейците ще участват в традиционният конкурс за обреден коледен хляб, в изложба-дегустация на постни ястия, на местна кухня от миналото.

За най-малките ще има детска работилница, в която ще се изработват сурвачки, ще се месят коледни краваи, ще има много изненади и разбира се късмети за новата година.

Всички участници във фолклорния фестивал "Бъдник“, както и тези които желаят, ще могат да се включат в украсяването на двуметрова традиционна българска сурвака, която ще остане на централния площад "Бдинци“ до края на празничните дни.

На откритата сцена на площад "Бдинци“, самодейците-певци, танцьори и музиканти от видинските читалища, ще изнесат богата фолклорна програма.