За дванадесети пореден път фестивалът на фолклорните танцови клубове и групи буквално ще разлюлее балкана в Плачковци и ще изпълни сърцата и душите на десетките жители и гости с магията на народните ритми и музика. Обичаният и утвърден в годините фестивал се провежда под егидата на кмета на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов и тази година е посветен на 100-годишнината от основаването на НЧ "Пробуда-1924" град Плачковци, съобщиха от община Трявна.

"Събитието няма състезателен характер, като нашите идеи и цели при провеждането му са да съберем любители на българското хоро, да популяризираме дейността на клубовете за народни хора в страната, чрез които се съхранява фолклорното ни богатство, да обменим опит и да създадем още и нови приятелски взаимоотношения между клубовете-участници, както и да създадем един истински празник за душата и тялото“, коментира председателят на народното читалище в Плачковци г-жа Мария Желязкова, която е сред главните организатори на събитието.

Фолклорният фестивал "Да разлюлеем Балкана“ ще събере на площад "Илинден“ в Плачковци общо 10 състава от цялата страна, сред които представители от Горна Оряховица, Попово, Крън, Оряхово и др. По традиция празникът ще бъде открит от домакините на събитието в лицето на фолклорна формация "Илинден“ при НЧ "Пробуда-1924“ – гр. Плачковци с художествен ръководител Румяна Русева, които ще изпълнят Деньовото, Костенско и Ломско дайчово хора.

Нека се позабавляваме заедно на 20 юли 2024 г. от 18:00 ч. на площад "Илинден“ в Плачковци!