Фолклорен ансамбъл "Родопа“ обнови състава си с млади кадри за новия творчески сезон, но търси още. Това каза пред журналисти главният художествен ръководител на културната институция, Андриян Петров, предаде репортер на "Фокус“. "Имаме млади попълнения, опитваме се по всеки начин да привличаме кадри. Имаме нови кадри в народния хор, в танцовия състав, имаме нов диригент и ръководител на народният оркестър. Търсим варианти, но има и хора, които напускат редиците на ансамбъла“, поясни Петров и добави, че няма да продължат да търсят нови кадри.

По думите му, проблемът е, че определеният бюджет на ансамбъла е само за възнаграждения на певците, танцьорите и музикантите. "Нямаме бюджет за нищо допълнително. Всички средства за пътуване, за командировки, за наемане на зали, за плащане на наеми и всичко останало, ние ги изкарваме с това, че сме на пазара на изкуствата. Ние сме един от малкото ансамбли в България, който наема зали, плаща реални наеми, продава реални билети и с приходите от това, които общината не ги прибира и ни ги остава, движим целия процес. С тях се опитваме да поръчваме и да плащаме допълнително за писане на музика или нова хореография, дори за застраховка и ремонт на нашия автобус“, обясни Петров.

Той подчерта, че това е съществен проблем и изрази надежда със средствата, които очакват да им бъдат отпуснати по проект за мегаспектакъла с работно заглавия "Родопска сватба“, да се сдобият с осветление, мултимедия и друга техника. Намеренията са част от тях да отдават под наем, за да могат да си добавят още средства.

Началото на поредния творчески сезон на уникалната културна институция Фолклорен ансамбъл "Родопа“ – познат по целия  свят, любим на родопската и българската публика бе даден официално вчера. "Започваме поредния сезон с високо вдигнати глави, защото през изминалия сезон Ансамбълът беше една от малкото културни институции от този тим, които бяха реално на пазара на изкуствата в страната и близко до своята публика. Успяхме да осъществим редица много различни по своята същност спектакли и концерти и срещи с нашата публика в страната и тук в региона. Бяхме в малки населени места, бяхме и в големи зали, но най-важното е, че отново бяхме аплодирани и обичани от хората, които уважават родопския фолклор и разбира се ФА "Родопа“. Това са хората, които са свързали живота си родопската песен, родопските танци, родопските свирни – едни хора, които със сърце и душа се стремят да дават максималното от себе си, независимо че работят в доста противоречеви условия. За тях важното е, че успяват да стигнат до сърцата на хората, а от това признание по-голяма няма“, каза още Андриян Петров.