Заключителна пресконференция по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян" се проведе днес в местната администрация, предаде репортер на "Фокус“.

Зам.-кметът Марин Захариев заяви, че реализацията на проекта е започнала с недоверие, но хиляди домакинства в Смолян са се възползвали от него, а родопския град е един от пилотните по проекта. "Имаме вече доказано намаление на фините прахови частици /ФПЧ/. Имаме по-устойчиво отопление, по-висока енергийна ефективност и смятам със следващия проект, който предстои, да постигнем всички изисквания и трайно да влезем в нормите и да понижим още нивата на ФПЧ. Смолян както е хубав и зелен през лятото, но със славата на запрашен през зимата, вече ще бъде приветлив и в четирите сезона. Това е един от най-значимите проекти за последните години в общината“, категоричен бе Захариев.

Ръководителят на проекта инж. Хамди Моллов заяви, че целта на проекта е да се подобри качеството на въздуха чрез подмяна на неефективни отоплителни уреди с ефективни такива. Стойността на проекта е 10 775 156 лв. с допълнителното финансиране, което е получено, за да се включат в него и селата от общината.

Реализираните дейности са социологическо проучване, анализи по квартали, разработване на механизми за санирани сгради, провеждане на анкети, с участието на над 4165 души, за да се борави с максимално достоверни данни. Разкрит е и поддържан зелен телефон, който все още е активен. Изготвен е анализ за видовете отопление по квартали, който обхваща всички квартали в града. Приоритет при кандидатстването са имали жителите на кварталите "Нов център“, "Стар център“ или района между Райково и Каптажа, тъй като там са били отчетени и най-високи нива на замърсяване, обясни инж. Моллов.

След подробно обследване на домакинствата са монтирани над 4336 уреда, 1057 са уредите на пелети, а в 1399 домакинства са сложени с климатици, като в тя са поставяни до 3 климатика, уточни ръководителят на проекта.  

Той подчерта, че още в началото, след поставянето  на новите отоплителни уреди, превишаванията на нивата на ФПЧ в града са се намалили. Преди старта на проекта в града е имало по 53 пъти превишавания на нивата, след като се изпълнява проекта до вчера са установени 41 превишавания. "Ние сме под нормата. Положителният резултат от ефекта ще се оцени след още една година работа с пълния обем на подменените уреди. По новия проект, който ще се реализира по програмата, се предвижда подмяна на уредите на още 2000 домакинства. Ако със същия темп намаляват превишаванията, ще сме под 35 пъти на година и влизаме във всички норми на Европейската комисия за превишаване нивата на ФПЧ“, обясни инж. Моллов.

Ръководителят на проекта уточни, че срокът за прием на заявления по новия проект е до 1 март и досега има приети около 1000 заявления. С реализацията на втория проект, ще се подменят уредите на още около 2000 домакинства, като в него са включени и термопомпи въздух-вода лимитирано само за къщи.

Инж. Моллов уточни, че около 80 % от подадените заявления са от град Смолян, а останалите са от селата в общината.

Той отбеляза, че предстоят активни проверки дали се използват уредите и дали хора с монтирани климатици използват печки. "Всяко домакинство с екологосъобразен уред е подписало договор с община Смолян и ние ще пристъпим към проверки. Ако не се предостави достъп до жилището, ще има санкция, а най-тежката санкция е възстановяване на цялата стойност на направената инвестиция, плюс законови лихви и разходи на всяко едно монтирано устройство“, каза още инж. Моллов.