Приключи физическото изпълнение на дейностите по проекта "Изграждане на екологична инфраструктура за РСУО "Рила Еко“. Това става с издадената заповед за ползване на строежа, предаде репортер на "Фокус“. Разрешението е от началника на РДНСК – Кюстендил. С осъществяването на проекта е постигнато цялостно изграждане на претоварната станция на РУСО, намираща се в местността Гладни рид, землището на село Радловци.

Там са изградени две инсталации. Първата е за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с капацитет 15 500 тона годишно. Втората е за   компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъции, с капацитет 3 000 тона годишно както и съпътстваща ги инфраструктура.

Доставено е специализирано оборудване за разделно събиране и транспортиране на зелени отпадъци.

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда“. Бенефициент е Община Кюстендил с партньори – Община Невестино и Община Трекляно. Проектът е с общата стойност 11 526 214 лева.

Изградената екологична инфраструктура осигурява предварителното третиране на смесено събрани битови отпадъци и оползотворяване на рециклируемите фракции, както и компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци и оползотворяване-то на компоста в зелените системи на общините. Работата на инсталациите ще доведе до драстично намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, генерирани в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно.