Музеят за нова история на град Варна кани своите приятели и гости да го посетят в началото на новата година. Повод за това е премиерната за Варна прожекция на документалния филм "Отмъстителката". Той представя драматичната съдба на Мара Бунева като се опитва да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество?

За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Лентата събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторите и драматичните им съдби. Продуцент на филма е "Б ПЛЮС ФИЛМ“ ЕООД, а копродуценти – Държавна агенция "Архиви“ и "СОНУС“ ООД. Продукцията е реализирана с подкрепата на Национален филмов център.

Прожекцията ще се състои на 13 януари 2024 г. (събота) от 14.00 ч. в сградата на Музей за нова история на град Варна , ул. "8-ми ноември"N3. ВХОД СВОБОДЕН