Снощи, в Археокомплекс "Долината на тракийските царе“ край Казанлък, бе прожектиран филма "Ваклуш", предаде репортер на "Фокус". Лентата остави зрителите безмълвни със своя разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България - Ваклуш Толев.

"Ваклуш“ е документален филм, сниман в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и Учител Ваклуш Толев. "Това е личност от планетарен мащаб, която ще промени духовната революция на планетата. Неговата идеология е била, че човек е Бог в развитие, а не грешник. И след като е бил политически затворник, казва, че всъщност за него страданието не съществува, а че то е развитие", споделя режисьорът на филма Николай Василев.

Николай Василев е казанлъчан и лично представи своя филм, след което се срещна със зрителите. Той е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. В творческата му биография има още десетки наградени филми, а "Ваклуш" се нарежда на второ място за най-гледан филм на десетилетието към Националния филмов център. Селектиран е в над 16 държави, има девет награди от световни фестивали.

Прожекцията на "Ваклуш" е част от културната програма на "Празници в долината на тракийските царе", в рамките на който ще бъде прожектиран и друг филм на Николай Василев - "Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък-Теодосий Теодосиев. Него зрителите могат да гледат на тази вечер от 19:30 часа отново в Археокомплекс "Долината на тракийските царе“.