Филиалът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ в Смолян откри тържествено новата академична учебна година, предаде репортер на "Фокус“. Гости на събитието бяха зам.-областния управител на Смолян, Андриян Петров, секретарят на община Смолян, Момчил Николов и началникът на Регионалното управление на образование – Смолян, Никола Запрянов, представители на училища, културни и просветни институции в Смолян, както и двама студенти от Турция, които са в родопския град по програма "Еразъм“.

Директорът на филиал – Смолян на Пловдивския университет, проф. д-р Елена Николова заяви пред присъстващите, че през последните няколко години, 11 септември се е превърнал в празник, ознаменуващ академичното начало на учебната година. "Днес вие, скъпи първокурсници прекрачвате прага на нашия академичен дом, чиито дух е създаден с много любов и търпения в продължение на повече от 60 години – една утвърдена институция с дългогодишна история и традиции, предимно в педагогическото образование. Преди 27 години Смолянският учителски институт се присъединява към структурата на ПУ като негов филиал, превръщайки се в неделима част от академичната общност на най-големия университет в Южна България, втори по брой студенти в страната и още един от седемте изследователски университети в България. Филиал – Смолян се утвърди през годините като уникално научно-образователно средище, авторитетна академична институция, спечелила уважението на обществеността и работодателите“, отбеляза проф. Николова.

Тя уточни, че в деветте ни бакалавърски специалности към момента се обучават около 430 студенти, от които 66 в задочна форма на обучение, в 4 професионални направления, акредитирани от Националната агенция за оценка и акредитация с високи оценки, което гарантира получаването на легитимни дипломи при успешно завършване на следването.

Проф. Николова допълни, че наред със знанията и уменията, които студентите ще придобият тук, те ще усвоят важни нравствени и духовни уроци, които ще бъдат потребни от избрания от тях път. "Ще ви е нужно търпение, постоянство, упоритост. Всичко, което си струва да се прави изисква време за усвояването му, а с всяка измината крачка целта става по-близка и по-достижима. Бъдете вдъхновени в начинанията си, вървете уверено напред и постигайте удовлетворяващи успехи“, посочи директорът на филиала в Смолян.

Тя добави, че стартират новата академична година с изпълнен план-прием, което дава основание да се поздравят и да си пожелаят успешна и ползотворна учебна година, нови възможности за развитие, за разгръщане и укрепване. "Стартираме и с още една обновена аудитория по инициатива на абсолвентите с техни дарения на випуск 2024. Ще се радвам ако това благородно дело се превърне в традиция“, посочи проф. Николова.

Зам.-областният управител, Андриян Петров посочи, че първокурсниците днес прекачват прага на академичната общност, която се гордее с постигнатото през годините. "Тук през тази аула са минали хиляди достойни български учители, които и до ден днешен продължават да възпитават децата на Родопа планина и децата на България. Именно на техния неуморен труд дължим успехите на нашите деца в последните години на националните зрелостни изпити, на матури и олимпиади. Този труд трябва да бъде оценен подобаващо. Той не е постигнат лесно и е резултат от неуморния труд и желание на тези хора да продължават да се образоват и да бъдат в помощ на децата“, каза още Петров.

Секретарят на община Смолян, Момчил Николов се обърна към студентите и заяви, че трябва да се доверят на преподавателите си, които ще им разкрият нови светове. "Мечтайте, творете и сбъдвайте мечтите си и по стълбичката напред и нагоре не забравяйте да се забавлявате, защото животът е прекрасен“, добави Николов и пожела на преподавателите много мъдрост и търпение, защото работата го изисква.

Началникът на Регионалното управление на образованието – Смолян, Никола Запрянов допълни, че с гордост може да каже образованието в област Смолян е на много високо ниво, а от ключово значение за това е подготовката на знаещи, можещи и мотивирани педагогически специалисти, които филиалът в Смолян дава и традиционно осигурява за образованието в страната и областта. Образованието е най-важната и смислена инвестиция, която гарантира бъдещето, допълни Запрянов и пожела на добър час през новата академична учебна година.