Официална церемония по откриване фигурката на момченце, готвещо се да пресича пътното платно, се проведе в първия учебен ден на бургаската улица "Атанасовско езеро", между блокове 19 и 78 в к-с "Зорница".

В мероприятието, организирано от Мария Димитрова от фондация "Червена пътека за Валя", ОДМВР Бургас и Община Бургас, се включиха малчугани от група "Светулки" от детска градина "Звездица Зорница". Човечето е монтирано на пешеходната пътека на една от най-интензивните бургаски улици - "Атанасовско езеро", свързваща к-с "Зорница" с пътните артерии към Слънчев бряг и София, в непосредствена близост до детска градина "Звездица Зорница", чийто екип традиционно се включва в мащабни мероприятия по пътна безопасност.

Преди година кмета на Бургас Димитър Николов съвместно с ексдиректора на ОДМВР Бургас старши комисар Емил Павлов боядисаха друга пешеходна пътека в района на детската градина, а в началото на лятото двамата в компанията на инспектор Хитами провериха познанията на малчуганите от "Звездица Зорница" и присъстваха на демонстрационен урок.

През тази учебна година превантивната инициатива по пътна безопасност бе подета от старши комисар Владимир Маринов - директор на ОДМВР Бургас, който заедно с комисар Марин Димитров - началник отдел "Охранителна полиция" и главен инспектор Пламен Николов - началник сектор "Пътна полиция" преведоха малчуганите от детска градина "Звездица Зорница" през сигнализираната с "момченце" пешеходна пътека.