Международният фестивал на хвърчилата "Въздушни чудеса" ще посети и Приморска Добруджа с три спирки - Албена на 30 август, Топола скай на  31 август и местността Малкото море край Шабла на 2 и 3 септември, където е й финалът на събитието, което ще изпъстри цялото българско Черноморие, придвижвайки се от юг на север, предаде репортер на "Фокус". Тазгодишното издание на цветната феерия ще следва черноморския прелетен път на птиците Виа понтика, съобщи Юри Георгиев, организатор.

Той заяви: "Освен като вече утвърдено културно събитие и безспорна атракция за жителите и гостите на Черноморието ни, фестивалът е известен и с това, че всяко негово издание се ангажира с каузи и обществено значими послания, като например такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени животински видове и природата като цяло. 

И тази година по време на събитието очакваме в небето да се реят не само хвърчила, но и ята от щъркели, пеликани и други мигриращи на юг птици. Именно затова мотото на фестивала е "По пътя на птиците“, с призив за опазването им по целия им миграционен път".

Демонстрации на обемни и спортни хвърчила от въздушни артисти, представители на Турция, Гърция, Естония, Германия и България ще има в Албена и Топола скай. Южно от фар Шабла ще присъстват най-много чуждестранни въздушни артисти. Ще има и сцена с представления на детски театрални и музикални състави и артистични формации от района, както и щандове с местна земеделска продукция и сувенири. Акцент на програмата през първия фестивален ден ще бъдат изпълненията на Мери Бойс Бенд, Фара Бенд и Пламена Костова и приятели. 

Жулиета НИКОЛОВА