Десетки варненци се насладиха за поредна година на Фестивала на цветните хвърчила. Желаещите да се порадват на празника не бяха спрени от жегата навън. За късмет на варненци морския вятър помогна за събитието и само за няколко минути небето над плажа в "Аспарухово" се изпълни с десетки хвърчила. Най-атрактивни бяха мече, водолаз и огромен октопод. Децата се зарадваха и на огромната крава.

Фестивалът се провежда на 24 и 25 август 2024 г. от 10:00 до 18:00 часа на плаж Аспарухово. Входът е свободен!

Събитието, което ще отбележи дванадесетата си година, привлича многобройни гости от цялата страна и чужбина. Фестивалът включва демонстрации на международни кайт клубове, състезания с управляеми модели хвърчила, детски работилници и парад на спортни хвърчила.

Организаторите акцентират върху послания за чистотата на околната среда и опазването на природата. Събитието съчетава развлечение и образование, предлагайки уникален опит и възможност за участие в едно от най-популярните спортни и културни събития в града, съобщиха от localstore.bg.

Фестивалите на хвърчилата са популярно забавление за малки и големи от стотици години в цял свят. Те са една отлична възможност за насърчаване на творчеството и въображението, за огласяване на обществено значими каузи, за заздравяване на семейните връзки и за весело прекарване на свободното време.

Със своя международен характер това новаторско и атрактивно културно събитие допринася много за по-нататъшното изграждане на специфичния облик на града.

Оттук и мисията на фестивала – да допринесе за изграждането идентичността на града и чувството на принадлежност на местната общност, както и да насърчи творчеството, въображението и социалното включване на различни групи и да възпита у участниците любов към летенето, птиците и свободата, както и правилно отношение към опазването на околната среда. 

Събитието се организира от организиран от Клуб "Асто" и подкрепен от Община Варна.